>Палмс Бет< Регистрирай се

Какви са петте най-популярни зимни ястия, които ще направят трапезата по-вкусна


Какви са петте най-популярни зимни ястия, които ще направят трапезата по-вкусна

Зимата е сезонът на семейните вечери с богати аромати и вкусни ястия, които топлят не само тялото, но и душата. В студените месеци имаме нужда от комфортна храна, която да ни събере около масата с близките ни хора и да ни накара да се почувстваме уютно.

Ето пет от най-популярните и питателни зимни ястия, които всяка година украсяват трапезата по това време на годината.

Телешко варено – класика, която никога не омръзва

Телешкото варено е супа, която сякаш е създадена за зимата. Ароматният бульон, крехкото месо и зеленчуците правят ястието едновременно леко и засищащо.

Сервирано горещо, то стопля и най-студения зимен ден, и е идеално както за обяд, така и за уютна вечеря.

Рецепта за телешко варено

Необходими продукти:

600–700 г телешко месо (шол или гърди)

3 моркова,

2 картофа,

1 глава лук,

1/4 глава целина,

1 стрък праз,

1 чушка (по желание),

черен пипер, сол,

1–2 дафинови листа,

магданоз.

Начин на приготвяне:

1. Сложете месото в студена вода и го варете на тих огън, като отпенвате.

2. Когато омекне, добавете нарязаните зеленчуци.

3. Подправете със сол, черен пипер и дафинов лист.

4. Оставете да къкри до пълно омекване на зеленчуците.

5. Сервирайте горещо с пресен магданоз.

Сарми с кисело зеле – вкус на традиция

Няма зима без кисело зеле, а следователно и без сарми. Малки или големи, постни или месни – няма значение. Ароматът на кисело зеле, ориз, подправки и месо е емблематичен за сезона, а самото ястие е от онези, които стават още по-вкусни на следващия ден, така че смело пригответе големи количества за празниците. Сармичките са топ причина през зимата да обичаме кухнята си още повече.

Рецепта за месни сарми

Необходими продукти:

1 средна кисела зелка,

400 г кайма,

1 чаша ориз,

1 глава лук,

1 морков,

червен пипер, черен пипер, сол,

малко олио,

зеленчуков или зелев сок за заливка.

Начин на приготвяне:

1. Запържете лука и моркова, добавете ориза и леко го „запечатайте“.

2. Сложете каймата, разбъркайте, добавете подправките.

3. Отделете листата на зелето и завийте сарми.

4. Подредете ги плътно в тенджера, покрийте с чиния.

5. Залейте със зелев сок или вода до покриване.

6. Варете на слаб огън 1–1,5 часа или печете във фурна на 180°C за 90 минути.

Капама – празничният вкус на Родопите

Капамата е ястие, което не може да се сбърка – в един гювеч се срещат няколко вида месо, зеле, ориз, подправки и часове бавно готвене.

Резултатът? Богат вкус, който направо се топи в устата.

Традиционно се приготвя за празници, но през зимата е чудесен избор дори за обикновен уикенд. Капамата е едно от ястията, които събират цялото семейство около масата.

Рецепта за традиционна капама

Необходими продукти:

300 г свинско месо,

300 г телешко месо,

300 г пилешко месо,

1 наденица,

1–2 чаши ориз,

1 кисела зелка,

1 глава лук,

дафинов лист, черен пипер, червен пипер,

1 ч.ч. червено вино,

пушен пипер (по желание).

Начин на приготвяне:

1. Нарежете зелето и месата на парчета.

2. Запържете леко лука и ориза.

3. В голям гювеч редувайте зеле – месо – ориз – подправки, докато напълните съда.

4. Залейте с виното.

5. Захлупете и гответе 3 часа на 180°C или 4–5 часа на слаб огън.

6. Капамата трябва да се „разпада“ от нежност.

Боб с наденица – простичко, питателно и винаги вкусно

Бобът е кралят на зимата. Особено когато е приготвен с ароматна наденица или пушено месо. Това е едно от най-обичаните, домашни, непретенциозни ястия, които ни връщат към традиционната българска кухня.

С вкусен боб с малко чубрица и една филия топъл хляб, зимният ден изглежда много по-хубав.

Рецепта за боб с наденица

Необходими продукти:

500 г боб,

1 наденица или 200 г пушено месо,

1 глава лук,

1 морков,

1 с.л. червен пипер,

чубрица, сол, черен пипер,

малко доматено пюре (по желание).

Начин на приготвяне:

1. Накиснете боба за няколко часа.

2. Сварете го до полуомекване, изхвърлете първата вода.

3. В отделен съд запържете лука и моркова, добавете доматено пюре и червен пипер.

4. Смесете всичко в гювеч или дълбок съд.

5. Добавете нарязаната наденица или пушеното месо.

6. Печете 1,5–2 часа на 160–170°C.

7. Подправете с чубрица.

Тиквеник – сладкият финал

Тиквеник – сладкият финал

Емблематичен десерт за зимата. Хрупкави кори, сочна тиква, орехи и канела – комбинация, която изпълва дома с уютен аромат. Тиквеникът може да е скромен десерт за някои, но е любим на поколения и неизменна част от зимните празници.

Подходящ е както за закуска с чай или кафе, така и като сладък финал на вкусната вечеря.

Рецепта за класически тиквеник

Необходими продукти:

1 пакет готови кори,

1 кг настъргана тиква,

150–200 г захар,

100 г орехи,

канела,

100 мл олио или масло,

пудра захар за поръсване.

Начин на приготвяне:

1. Запържете тиквата в малко олио, добавете захарта и канелата.

2. Подмазвайте корите с мазнина и разстилайте плънката.

3. Навийте на руло или редете на охлюв.

4. Изпечете на 180°C за около 35–40 минути.

5. Поръсете с пудра захар.

Вкусът на зимата на нашата трапеза

Зимните ястия носят емоция, традиция, уют и спомени. Те ни напомнят за скъпи семейни събирания, за празници, за времето, когато сме около масата заедно с близките си хора и забравяме за студа навън.

А най-хубавото? Можем да ги приготвяме отново и отново – и всяка зима да откриваме нови любими вкусове заедно със семейство и приятели.