Зимата е сезонът на семейните вечери с богати аромати и вкусни ястия, които топлят не само тялото, но и душата. В студените месеци имаме нужда от комфортна храна, която да ни събере около масата с близките ни хора и да ни накара да се почувстваме уютно.
Ето пет от най-популярните и питателни зимни ястия, които всяка година украсяват трапезата по това време на годината.
Телешко варено – класика, която никога не омръзва
Телешкото варено е супа, която сякаш е създадена за зимата. Ароматният бульон, крехкото месо и зеленчуците правят ястието едновременно леко и засищащо.
Сервирано горещо, то стопля и най-студения зимен ден, и е идеално както за обяд, така и за уютна вечеря.
Рецепта за телешко варено
Необходими продукти:
600–700 г телешко месо (шол или гърди)
3 моркова,
2 картофа,
1 глава лук,
1/4 глава целина,
1 стрък праз,
1 чушка (по желание),
черен пипер, сол,
1–2 дафинови листа,
магданоз.
Начин на приготвяне:
1. Сложете месото в студена вода и го варете на тих огън, като отпенвате.
2. Когато омекне, добавете нарязаните зеленчуци.
3. Подправете със сол, черен пипер и дафинов лист.
4. Оставете да къкри до пълно омекване на зеленчуците.
5. Сервирайте горещо с пресен магданоз.
Сарми с кисело зеле – вкус на традиция
Няма зима без кисело зеле, а следователно и без сарми. Малки или големи, постни или месни – няма значение. Ароматът на кисело зеле, ориз, подправки и месо е емблематичен за сезона, а самото ястие е от онези, които стават още по-вкусни на следващия ден, така че смело пригответе големи количества за празниците. Сармичките са топ причина през зимата да обичаме кухнята си още повече.
Рецепта за месни сарми
Необходими продукти:
1 средна кисела зелка,
400 г кайма,
1 чаша ориз,
1 глава лук,
1 морков,
червен пипер, черен пипер, сол,
малко олио,
зеленчуков или зелев сок за заливка.
Начин на приготвяне:
1. Запържете лука и моркова, добавете ориза и леко го „запечатайте“.
2. Сложете каймата, разбъркайте, добавете подправките.
3. Отделете листата на зелето и завийте сарми.
4. Подредете ги плътно в тенджера, покрийте с чиния.
5. Залейте със зелев сок или вода до покриване.
6. Варете на слаб огън 1–1,5 часа или печете във фурна на 180°C за 90 минути.
Капама – празничният вкус на Родопите
Капамата е ястие, което не може да се сбърка – в един гювеч се срещат няколко вида месо, зеле, ориз, подправки и часове бавно готвене.
Резултатът? Богат вкус, който направо се топи в устата.
Традиционно се приготвя за празници, но през зимата е чудесен избор дори за обикновен уикенд. Капамата е едно от ястията, които събират цялото семейство около масата.
Рецепта за традиционна капама
Необходими продукти:
300 г свинско месо,
300 г телешко месо,
300 г пилешко месо,
1 наденица,
1–2 чаши ориз,
1 кисела зелка,
1 глава лук,
дафинов лист, черен пипер, червен пипер,
1 ч.ч. червено вино,
пушен пипер (по желание).
Начин на приготвяне:
1. Нарежете зелето и месата на парчета.
2. Запържете леко лука и ориза.
3. В голям гювеч редувайте зеле – месо – ориз – подправки, докато напълните съда.
4. Залейте с виното.
5. Захлупете и гответе 3 часа на 180°C или 4–5 часа на слаб огън.
6. Капамата трябва да се „разпада“ от нежност.
Боб с наденица – простичко, питателно и винаги вкусно
Бобът е кралят на зимата. Особено когато е приготвен с ароматна наденица или пушено месо. Това е едно от най-обичаните, домашни, непретенциозни ястия, които ни връщат към традиционната българска кухня.
С вкусен боб с малко чубрица и една филия топъл хляб, зимният ден изглежда много по-хубав.
Рецепта за боб с наденица
Необходими продукти:
500 г боб,
1 наденица или 200 г пушено месо,
1 глава лук,
1 морков,
1 с.л. червен пипер,
чубрица, сол, черен пипер,
малко доматено пюре (по желание).
Начин на приготвяне:
1. Накиснете боба за няколко часа.
2. Сварете го до полуомекване, изхвърлете първата вода.
3. В отделен съд запържете лука и моркова, добавете доматено пюре и червен пипер.
4. Смесете всичко в гювеч или дълбок съд.
5. Добавете нарязаната наденица или пушеното месо.
6. Печете 1,5–2 часа на 160–170°C.
7. Подправете с чубрица.
Тиквеник – сладкият финал

Емблематичен десерт за зимата. Хрупкави кори, сочна тиква, орехи и канела – комбинация, която изпълва дома с уютен аромат. Тиквеникът може да е скромен десерт за някои, но е любим на поколения и неизменна част от зимните празници.
Подходящ е както за закуска с чай или кафе, така и като сладък финал на вкусната вечеря.
Рецепта за класически тиквеник
Необходими продукти:
1 пакет готови кори,
1 кг настъргана тиква,
150–200 г захар,
100 г орехи,
канела,
100 мл олио или масло,
пудра захар за поръсване.
Начин на приготвяне:
1. Запържете тиквата в малко олио, добавете захарта и канелата.
2. Подмазвайте корите с мазнина и разстилайте плънката.
3. Навийте на руло или редете на охлюв.
4. Изпечете на 180°C за около 35–40 минути.
5. Поръсете с пудра захар.
Вкусът на зимата на нашата трапеза
Зимните ястия носят емоция, традиция, уют и спомени. Те ни напомнят за скъпи семейни събирания, за празници, за времето, когато сме около масата заедно с близките си хора и забравяме за студа навън.
А най-хубавото? Можем да ги приготвяме отново и отново – и всяка зима да откриваме нови любими вкусове заедно със семейство и приятели.