>Палмс Бет< Регистрирай се

Най-основните неща, които да знаете за автомобила си


важни неща за автомобила

Никъде не е казано, че само запалените по високите скорости следва да знаят някои и други детайли, свързани с колите.


Всъщност, всеки собственик на автомобил следва да покрива един минимум от базисни знания, за да бъде наистина добър шофьор. Качественият автомобилен водач няма умения, свързани само с шофирането на колата на практика – той би следвало да е запознат и с редица основни въпроси, информацията по които би му спестила доста непредвидени и неприятни ситуации.

В днешния текст направихме една своеобразна колекция на онези важни неща, които всеки следва да знае за колата си.

Познаването на механиката на автомобила е важно

Всеки шофьор, особено с натрупването на стаж зад волана, следва да се ориентира за цялостното състояние на автомобила в следствие на определени миризми и шумове. Звуците от двигателя, например, са определящи, що се отнася до правилните му работа и функция. И най-малката промяна в звука на двигателя обикновено индикира проблем – от най-малкия до значително по-съществен. Причините варират от нужда от доливане до масло до посещение в серзив за по-щателна диагностика.

Винаги следете случаващото се на таблото

И тук не визираме само оборотомера и километража. Колите, особено новите модели, са снабдени с електроника, която съвсем точно предава на водача за всякакви възникнали проблеми. Често тези индикации се визуализират на таблото – ето защо е важно често да поглеждате към него и то да ви служи като ориентир.

Преди да тръгнете, огледайте мястото, на което колата ви е била паркирана

Често, когато бързаме, се качваме директно в автомобила си и потегляме, без да отделим минута и да прегледаме обстойно мястото, на което колата ни е престояла часове наред преди това. Защо това е важно? Защото така лесно ще установим дали има течове, на които следва да обърнем своевременно внимание. За състоянието на гумите също бихме могли да съдим, ако им обърнем внимание, преди да потеглим.

Често проверявайте нивата на масло и вода в автомобила

Тази бърза проверка би ни спестила множество проблеми в бъдеще. Регулярното следене на нивото и качеството на маслото би предотвратило по-сериозни и големи проблеми. Консистенцията му следва да бъде гладка. Ако изглежда замърсено и утежнено, то, вероятно, сте пресрочили периода, в който е трябвало то да бъде сменено. Наличието на вода е също от съществено значение – малкото количество може да застраши двигателя от прегряване.

0 comments on “Най-основните неща, които да знаете за автомобила си

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.