>Палмс Бет< Регистрирай се

Инверторни климатици – струва ли си покупката


Инверторни климатици - струва ли си покупката

Ако сте собственик на жилище, който иска да намали сметките си за комунални услуги, може да помислите за закупуване на инверторен климатик. Тези уреди консумират по-малко енергия и са по-добри за околната среда. Инверторните климатици обаче са скъпи и може да са недостъпни за обикновения потребител. Carrier, един от най-големите производители на климатици, се надява да промени това.

Енергийна ефективност

Инверторните климатици имат по-висока енергийна ефективност от техните колеги с фиксирана честота. Те също са по-тихи и техните SEER оценки са 17 или по-високи. Този климатик може да охлади стая между 200 и 550 квадратни фута. Климатикът LG има SEER рейтинг 17 и може да охлажда помещения от 200 до 550 квадратни фута.

Изходната мощност на инверторния климатик може да се променя, което му позволява да регулира мощността си въз основа на температурата вътре. По този начин климатикът няма да работи винаги с пълен капацитет, което намалява количеството електроенергия, което консумира. Някои от марките, които предлагат тази функция, включват Panasonic, Daikin, Fujitsu и Mitsubishi.

Друго предимство на инверторния климатик е, че може да намали сметките ви за енергия. Традиционният климатик използва приблизително същото количество електроенергия като инверторния. Използването на инверторно устройство може да намали разходите ви с до 46 процента. Освен че спестяват пари, инверторните климатици са и екологични, което е голямо предимство.

По-ефективният компресор е неразделна част от инверторния климатик. Инверторът ви позволява да променяте скоростта и въртенето на неговия компресор, за да отговарят на товара. В традиционното устройство компресорът само се включва и изключва и тези постоянни цикли включване-изключване губят енергия.

По-дълъг живот

Инверторните климатици са по-енергийно ефективни и са в състояние да осигурят непрекъснато регулиране на температурата без рязко покачване или спадане. Това означава, че двигателят на компресора ще има по-малко напрежение и ще може да издържи по-дълго. Това също така ще означава, че други части на устройството няма да бъдат подложени на тежки натоварвания през целия ден. Все пак трябва да се отбележи, че първоначално закупуването на инверторните климатици е по-скъпо и може да се наложи да наемете специалист, който да го поправи, ако се повреди.

Инверторните климатици могат да бъдат скъпи, но ще можете да се насладите на по-дълъг живот в сравнение с конвенционалните AC модули. Инверторната технология ги прави по-ефективни, тъй като намаляват потреблението на електроенергия според натоварването. В допълнение, инверторните климатици започват с високо ниво на мощност и постепенно намаляват нивото на мощност с понижаване на стайната температура. В резултат на това ще забележите по-бързо охлаждане. Обратно, нормалните климатици автоматично изключват компресора си, след като желаната температура е достигната, и след това го включват отново, ако температурата падне с няколко градуса. Инверторните климатици динамично настройват своите компресори, за да поддържат постоянна температура и да избегнат загуба на енергия.

Инверторните климатици имат по-висока скорост на компресора и също така имат по-малко шум и потребление на енергия от техните неинверторни колеги. Ето защо те издържат по-дълго. Неинверторните климатици използват едноскоростен компресор, който се включва и изключва произволно. Поради това те са по-скъпи и не са толкова енергийно ефективни, колкото техните инверторни аналогове.

Цена

Инверторните климатици струват повече от традиционните модели, но предлагат много предимства. Те имат по-ниска консумация на енергия, работят 24 часа в денонощието, нямат чести скокове на мощността и минимално натоварване на електрическата мрежа. Най-големият недостатък е цената, която може да бъде до 30-40% по-висока. Другият недостатък е, че инверторите са по-податливи на колебания в напрежението, така че е важно да ги избирате внимателно.

Инверторните климатици са по-скъпи от традиционните сплит системи, но могат да работят при температури до -15 градуса C. И тъй като работят на принципа на термопомпата, те са по-енергийно ефективни. Те също така могат да затоплят стая без използване на електрически нагреватели. Освен това издържат по-дълго от обикновените климатици и по-рядко се развалят.

Друг недостатък на обикновените климатици е, че не могат да се стартират при температури под -5 градуса. Това е така, защото маслото в компресора е по-сухо от обикновено, когато е изключен. Това може да доведе до блокиране и пожар, което не е добре за компресора. От друга страна, компресорът на инверторния климатик работи непрекъснато и задържа хладилен агент, което му позволява да работи при температури до -15 градуса.

Основно предимство на съвременните инверторни климатици е възможността за контролиране на температурата в автоматичен режим. Когато в стаята няма никой, устройството ще премине в режим на ниска мощност. Ако температурата се повиши, тя бързо се връща към зададената си температура