>Палмс Бет< Регистрирай се

Кога акумулаторът за камион е за смяна


Кога акумулаторът за камион е за смяна

Тежкотоварните, както и леките, автомобили имат нужда от електрозахранване за първоначалното стартиране на ДВГ и нормалната работа на свързаните към бордовата ел. система консуматори. Акумулаторите за камиони са отлично решение, но те са консумативи, които изискват периодична подмяна. Как да разберете, че е настъпил моментът за смяна? Специалистите от онлайн магазин Maxcar ще ни споделят няколко полезни неща, на които да обърнете внимание. 

Каква е разликата между акумулаторите за камион и за коли

Разликата между двата вида е само и единствено в размерите. Качествените батерии за тежкотоварните автомобили са със значително по-големи размери от тези на колите. За стартирането на по-голямата машина се изисква и повече енергия. Камионите са изложени и на повишени вибрации, поради което вътрешната структура на хубавите акумулатори е проектирана да предпази елемента от повреди при големи натоварвания.

Какви са симптомите за смяна на акумулатора

Преди да пристъпите към смяна на батерията на камиона, уверете се че наистина е стара и неизползваема вече. Ето и признаците за този момент:

  • слаба чувствителност към процеса на зареждане – след сваляне от зарядното, зарядът бързо се изчерпва след няколко опита за стартиране;
  • съскане от корпуса или нагряване на клема – ако в процеса на зареждане се чува съскане или едната от клемите се нагрява, това може да е сигнал за повредена клетка и значителен спад в капацитета;
  • непроменлива плътност на електролита – ако след зареждане плътността на електролита не се е променила, това може да е признак за разпад на пластините.

Какво съветват от Maxcar преди смяната

Специалистите на онлайн магазина са на мнение, че преди поставянето на новия акумулатор за камион е редно да се премине техническа проверка на състоянието на бордовата система. Препоръките са още за проверка на състоянието на релето, отговарящо за включването и изключването на напрежението към батерията, както и дали алтернатора произвежда нужното зарядно напрежение. Ако в някоя от тези системи бъдат открити проблеми, това би могло да доведе до преждевременна повреда на новия акумулатор. 

Съвременните батерии за камиони са с дълготрайност от около 4-5 години стига да извършвате правилна поддръжка и експлоатация.

За какво да внимавате

Трябва да сте далеч от други превозни средства и запалими вещества. Препоръчва се носенето на ръкавици, за предпазване на кожата от протичащ електролит. Експертите съветват първо да изключите отрицателния полюс (-) и после положителния (+). Подобно действие се изисква за избягване на късо съединение. Сега вече можете да извадите стария източник на електроенергия и да поставите новия, като предварително почистите клемите и кабелите от окиси и поставите първо положителния кабел и после отрицателния.