>Палмс Бет< Регистрирай се

За какво да внимаваме при избора на гуми за колата?


Избор на авто гуми за автомобила

Всички коли трябва да имат качествени гуми, за да шофираме безопасно и да спазваме Закона за движение по пътищата, съветват от Maxauto24. Изборът на авто колела (нови или втора ръка) трябва да е премислен, както и съобразен със съветите на експертите, които засягат аспекти като качество на каучука, коректен размер, разход на гориво, стил на шофиране, пътни условия и др. 

Какво означава ДОТ на гумата и къде се намира?

Това е така нареченият идентификационен номер на автогумите, който е разположен в страничната им част (от външната страна на колата). “Department of Transportation” е обозначение, което е много важно, защото дава информация за датата на производство, използваните материали и др. Кодът е състои от 10 до 13 символа, които са не само букви, но и цифри.

Колко е допустимо да бъде дълбок грайферът на автомобилна гума втора ръка и как да го измерим?

Важно правило при избора на гуми за колата е дълбочината на грайфера, който не бива да е по-малък от 4 мм (за зимни автоколела) и 3 мм (за летни). Ако тази цифра е по-малка, е възможно автомобилът да не осъществи добро сцепление с пътната настилка, както и съществува сериозен риск от аквапланинг в дъждовно време. Това важи не само за автогуми втора ръка, но и за нови. 

Дълбочината на протектора може да се измери с помощта на дълбокомер или голяма монета, която се поставя в жлеба на грайфера. По правило металната част в сребърно не бива да се вижда. Ако не се покрива, то значи е добре да се замислите за смяна. 

Можем ли да сложим различен размер гуми от този, посочен в техническите характеристики на колата?

Добре да се придържаме към препоръките на производителя, когато става дума за избора и закупуването на гуми. Ако решим да сложим колела с по-голям размер от посочения в характеристиките, възниква вероятността да се намали ефективността на части от колата, като лагери, окачване и дори двигател. Струва ли си да се рискува?

За какво да внимаваме при покупката на гуми?

От особено значение е да направим добър избор на автогуми за колата си. Предвид факта, че ще ги използваме дълго време, става ясно, че подобна покупка е доста отговорна задача. Препоръчително е да се водим по следните точки:

  • Размер (цола). Първото и най-важно нещо, на което всеки собственик на кола трябва да обърне внимание. Важно е да се постигне съответствие с препоръките на производителя и да не се използват неподходящи автогуми;
  • Етикетиране – икономия на гориво, сцепление на мокро и шум. Всеки показател е от значение при избора; 
  • Условия на шофиране – това определя и вида на автоколелата, които предстои да поръчаме (зимни, летни или всесезонни). Климатичните и географските особености на населеното място са водещ фактор в случая. 

Всяка техническа подробност има пряко отношение към коректния избор на автогуми – не пропускайте да ѝ обърнете нужното внимание.