>Палмс Бет< Регистрирай се

Инконтиненция – ниски нива на тестостерон при жените


Инконтиненция - ниски нива на тестостерон при жените

Възможна връзка между ниските нива на тестостерон при жените и уринарната инконтиненция увеличава вероятността заместителната терапия с тестостерон да помогне, показват нови изследвания.

  • „Тестостеронът може да предотврати атрофия на мускулите на тазовото дъно, като по този начин намалява риска от уринарна инконтиненция“, казва изследователят Мишел Ким, д-р от Масачузетската болница в Бостън.

Известно е, че мускулите на леватора имат андрогенни рецептори. В един модел на гризачите се дава тестостерон след хирургично индуцирана уринарна инконтиненция, което води до хипертрофия на леватора).

Тъй като не е ясно дали същата връзка съществува и при хората, д-р Ким и колегите са помолени да направят оценка на връзката между тестостерона и инконтиненцията. Екипът разгледа данните на 2 123 жени, които участваха в Националното проучване за здравни и хранителни изследвания през 2012 г. (NHANES) и имаха общ резултат от тестостерон, измерен по това време.

При еднофакторния анализ ниският серумен тестостерон е значително свързан със стрес, спешност и смесена инконтиненция (P <0,001 за всички). След адаптиране към възрастта, връзката остава значима за стрес и смесена инконтиненция, но не и за уринарна инконтиненция.

  • Това „има смисъл, тъй като механизмът на стресовата инконтиненция на урината е толкова силно зависим от целостта на тазовото дъно, докато спешността не може“, обясни д-р Ким тук на годишната среща на Американската урологична асоциация през 2020 г.

Това отваря възможността за заместителна терапия с тестостерон за жени с инконтиненция. При многовариантния анализ, който се наблюдава за възраст, индекс на телесна маса, диабет, раса, паритет и време на венепункция, жените с ниски нива на тестостерон са значително по-склонни от другите три модела да съобщават за стрес инконтиненция на урината (коефициент на шанс [ИЛИ] 1,49 ; P <.05) или смесена уринарна инконтиненция (или, 1.65, P <.01).

  • Инконтиненцията на урината е увеличена числено, но не значително при този модел. Това отваря възможността за заместителна терапия с тестостерон за жени с уринарна инконтиненция „, каза д-р Томас Гриблинг от Медицинския център на Университета в Канзас в Канзас Сити.“

Очевидно трябва да се направят повече изследвания, но това е създава предпоставките за това. „“ Очарован съм от тези резултати, не е това, което обикновено разглеждаме при тези пациенти „, каза той пред Medscape Medical News.

В бъдещи клинични проучвания би било възможно да се използва тестостерон стимулатор като Kamagra, доставен по орален път, каза д-р Ким.

Въз основа на годишната среща на Американската урологична асоциация (AUA) за 2020 г.