>Палмс Бет< Регистрирай се

Как да разберете, ако някой ви манипулира?


manipulators

За съжаление е доста често срещано явление да се сблъскате с човек, който, в стремежа си да постигне целта си, ви манипулира.


Важно е да съумявате да разпознавате това поведение. Така ще си спестите последващо разочарование – няма нищо по-неприятно от това да осъзнаете, че сте били използвани и доброто поведение и отношение към вас не е било нищо повече от една поза.

Ето как да разпознавате манипулаторите отдалече, за да се предпазите.

В началото ви засипват с комплименти

compliments

Манипулаторите са изкусни в това да накарат някого да се почувства значим и обичан, само за да получат това, което искат от вас.

В началото манипулаторите ви обсипват с комплименти – ще чуете толкова силни думи едва в началото на вашето запознанство, че би трябвало да заподозрете някаква неискреност. Те говорят така, сякаш ви познават цял живот и построяват съжденията си върху това познанство. Всеки епитет, отправен към вас, е „най“. Това поведение е опасно, защото гали егото ви – мнозина от нас се ласкаят от вниманието и хубавите думи по наш адрес. Ако някой постоянно ни бомбардира с комплименти, е много вероятно доста бързо този човек да успее да влезе под кожата ни. Такава е и целта.

Сближаване и отдръпване

hot and cold

Това е класическо манипулативно поведение.

Манипулаторите редуват периоди, в които постоянно търсят контакт с вас, с такива, в които вие сякаш сте спрели да съществувате. Това поведение се прави с цел да ви държи на ръба, да ви кара да мислите за съответния човек, и, най-важното – да търсите вина в себе си.

В периода на внимание вие се чувствате чудесно – говорите, излизате с този човек, прекарвате време с него. После, изведнъж, той така се отдръпва от вас, че вие започвате да се чудите какво сте направили и дали не сте сгрешили някъде. Това ви поставя в много подчинена ситуация – макар и да нямате вина за нищо, вие започвате да я търсите в себе си. Това разрушава вашето чувство за пълноценност и ви прави зависими от одобрението на манипулатора.

Те никога нямат вина

Ако решите да споделите на манипулатор нещо, което не ви харесва и е свързано с него – подгответе се. Не само, че няма да бъдете чути и разбрани, а напротив – този човек ще впрегне всичките си сили, за да отрече вашето обвинение. А за да ви обезкуражи съвсем, ще отвърне на удара – на вашата една критика, той ще отговори с поне пет по ваш адрес. Това вменяване на вина прави манипулаторите контролиращи ви – както мислите ви, така и реалната представа за ситуацията и за участниците в нея.

0 comments on “Как да разберете, ако някой ви манипулира?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.