>Палмс Бет< Регистрирай се

Интересни факти за китайската кухня и нейните особености


Интересни факти за китайската кухня и нейните особености

Китайската кухня е неразделна част от китайската култура. Китайците наистина обичат да ядат. Всеки уикенд те се събират със семейството и приятелите си в един от ресторантите и поръчват възможно най-много ястия, така че никой да не остане гладен.

Повечето китайски ястия са многокомпонентни. Всички съставки се смесват старателно и създават едно цяло от различни аромати и несъвместими вкусове. Китай се различава от много други страни в разнообразието от зеленчуци.

Основни съставки: ориз и фиде

Ориз в китайската кухня

Китай е страната най-голям производител на ориз в света. Зърната му са една от основните храни за китайците. Най-често оризът се консумира варен или пържен. От него също се приготвят задушени ястия (оризови питки) и фиде. Китайците обаче никога няма да ядат чист ориз, оризът за китайците е като хляб за жителите на много други страни. Комбинира се с различни зеленчуци, месо, риба.

Китайски спагети

Спагетите са друга неразделна част от китайската кухня. Първото споменаване за него е намерено в документи от империята Хан. И още по време на управлението на династията Сонг, спагетите ставта много популярно ястие. Има много начини за приготвяне на китайска спагети: пържено, в бульон, със зеленчуци, с месо, тънко, широкао Единственото, което остава непроменено, е дължината. Китайците се опитват никога да не режат спагетите и го оставят възможно най-дълго, тъй като то символизира дълги години живот.

Мит или реалност

Китайците ядат всичко, което се движи – МИТ

Вървейки по улиците на Китай, лесно можете да видите магазини с различни хлебарки, бъгове, скакалци, паяци, скорпиони и други насекоми. Първата туристическа реакция: „Фуу! Как може да се яде това ?! “ Но минава малко повече време и смелите туристи решават да го изпробват за забавление.

Всички китайци ядат кучета, прилепи и други представители на дивия свят – MИТ

На фона на последните събития в света темата за дивите животни в китайската кухня е много популярна. Понастоящем предполагаемата причина за вируса COVID-19 е пазарът на диви животни в Ухан. На този пазар човек би могъл да срещне всичко: от прилепи до тигри. Съществуването на тези пазари обаче не означава, че такава храна е популярна сред китайците. Всъщност такива деликатеси се купуват само от много богати хора, които са уморени от обикновената кухня, или от собствениците на ресторанти, които готвят за тези богати хора. Повечето китайци от средната класа не одобряват това.

Китайците ядат един ориз – МИТ

Дори не си мислете, че китайците ядат само ориз дни и нощи. Оризът се сервира в допълнение към ястията. Той е един вид алтернатива на нашия хляб. Освен това оризът е основна храна на юг, а на север китайците предпочитат да ядат юфка.

Всички китайски ястия са много пикантни и мазни – МИТЪТ

Китайската кухня е много разнообразна. Всяка провинция има своя установена хранителна култура. Така например, за пикантна храна трябва да отидете в Съчуан, в Гуандун много ястия имат сладникав вкус.

Китайците изяждат всички части на тялото на животни, включително кожата, мазнините, кръвта и вътрешностите – РЕАЛНОСТ

Много ястия в Китай включват различни вътрешности за животни. Любимо ястие са пилешките крака.

Уличната храна е цялата застояла и приготвена в нестерилни условия – МИТ

Уличните пазари не са само за туристи. Това е любимо място за китайската младеж, която прекарва всеки уикенд там, когато се стъмни. И ако китайците ядат там, тогава и чужденците могат да ядат там. Уличната храна може да се намери във всеки район, така че тази конкуренция сред магазините ги кара да не пренебрегват качеството на храната, а популярността им не позволява продуктите да останат дълго време.

Китайците не пият мляко – МИТ

Към днешна дата китайците всъщност не са консумирали големи количества мляко. Въпреки това, всяка година все повече родители слагат кутии с мляко за закуска в училище за децата си. Така се отглежда култура на млечните продукти.

Видове китайска кухня

Китайската кухня е много разнообразна и понякога ястията от една провинция могат да бъдат много различни от друга. Традиционно китайската кухня е разделена на 8 подкухни:

1. Кантонска

2. Съчуанска

3. Анхуейска

4. Шандонгска

5. Фуджиянска

6. Джиангсу кухня

7. Хунанска

8. Жеджиангска

Сега, след като разбрахте видовете китайска кухня и някои митове, свързани с нея, спокойно можете да си поръчате китайска храна за в къщи от https://www.foodpanda.bg/cuisine/kitayska-delivery-sofiya и да се насладите на разнообразието на тази кухня.