>Палмс Бет< Регистрирай се

Важно качество, което ще ви е от полза в отношенията с околните


active listening

Случвало ли ви се е да излезете да поговорите с ваш близък приятел, защото сте имали нужда да споделите нещо или да разтоварите съзнанието си от твърде много мисли? Очаквали сте, че, след срещата ви, ще почувствате облекчение и ще възстановите вътрешния си мир. С изненада откривате, обаче, че не винаги става точно така.


Ако след разговора си с близък за ваш човек не се чувствате по-добре, вероятно това е заради факта, че не сте били изслушани. И тук следва да се направи съществена разлика между слушане и активно слушане.

Активното слушане се изразява в това по-рядко да прекъсвате събеседника си, опитвайки се да му предложите съвети или да изложите личното си мнение, ако те не ви бъдат поискани. И други – в комуникацията си с хората и, особено когато те разкриват пред вас някаква важна и съкровена информация за тях, се старайте да им задавате въпроси с отворен финал. Поискайте мнението им. Задълбочете разговора за онова, което ги интересува, подканете ги да продължат споделянето си.

Активното слушане, понякога наричано и емпатийно слушане, е техника на слушане, която се използва от професионалистите психолози от години. Тя е част от обучителния процес на терапевти, лични треньори, служители и психолози в сферата на медицината. И макар и да нямате намерение да осъществявате консултация с близките си, внедряването на тази техника в разговорите ви значително ще затвърди връзката ви. Ще съумеете и да им помогнете всеки път, когато изпитат нужда да поговорят. Не винаги помощта се изразява с даване на съвети и решения за справяне с проблем. Понякога от нас се иска просто да изслушаме отсрещния и, без да го съдим, да приемем онова, което има да каже.

Активното слушане…

… е повече от това да стоите тихо и до вас само да достигат думите на отсрещния. Основно то включва съзнателно да включите ума си в ситуацията, да сте любопитни относно онова, което човекът ви казва и да се въздържате от прекъсвания за съвети и решения.

Активното слушане не е пасивно и, макар и в началото да е трудно за овладяване, веднъж усвоите ли основните му принципи, неминуемо ще усетите големия му положителен принос в отношенията си с околните.

0 comments on “Важно качество, което ще ви е от полза в отношенията с околните

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.