>Палмс Бет< Регистрирай се

Важни съвети за организацията на складовите помещения


Складовете играят ключова роля във веригата на доставки. Един добре организиран и ефективен склад помага на бизнеса да работи ефективно, докато, ако цари хаос и безредие, най-вероятно това ще се отрази на цялостната работа.

Ефективният дизайн на склада включва оформление и оптимизиране на пространството, етикетиране на складове и стелажи, софтуерни системи и технологии за управление на складовете и определени зони за приемане и изпращане на стока.

Истината е, че е много по – лесно да се каже организиране на склад, отколкото да се направи такава. Всяко едно решение трябва да се прави с мисъл за спецификите на бизнеса, да подкрепя целите на организацията, като същевременно е насочено към увеличаване на производителността, оптимизиране на пространството, намаляване на разходите и предоставяне на по-добро обслужване на клиентите. Що се отнася до разнообразието  на видове стелажи, отново всичко зависи от вида на стоката, но за повече информация разбери тук.

Ето няколко съвета за това, как да организирате своя склад по-ефективно. Наред с това не забравяйте, че в основата са както качествените стелажи, така и добрата складово-подемна техника. От Motokarbg.com предлагат не само възможност за закупуване или наемане на такива, но ще ви препоръчат и компетентни специалисти с дългогодишен опит в областта, които намират индивидуални решения за всеки развиващ се бизнес.

Общи идеи и съвети за организация на склада

Поддържайте склада си чист.

Отделянето на час или два седмично или дори на месец за почистване на склада може да доведе до невероятно подобрение на ефективността. Никога не знаете какви липсващи или забравени неща може да намерите. А така и служителите могат да се ориентират по-бързо и да свършат работата по-лесно.

Намалете бъркотията.

Неорганизираният или разхвърлян склад показва на посетителите, доставчиците и персонала, че липсва ефективност. Водете стриктно документация за инвентара и къде се складира, особено, ако работите с големи количества стока.

Мислете за безопасността.

Безопасността трябва да е приоритет, когато става въпрос за склад. Последното нещо, което искате да направите, е да изложите работниците в опасност само, за да увеличите маржовете си на печалба. Когато става въпрос за това, сигурният склад е ефективен склад. Тук ключова роля има разполагането на рафтове и кутии, както и моделите на движение и цялостния дизайн на сградата. Това влияе върху възможността да използвате всяко налично пространство.

Ефективно използването на рафтовете и пространството

Намерете най-добрия за вас начин да използвате рафтовете и пространството. Мислете цялостно – за типовете стока, за трафика, за тежестта и дали има продукти, които трябва да се вадят приоритетно (например храни, които да се следят за изтичащ срок на годност).

Персонализирайте организацията въз основа на вашата индустрия.

Всяка организационна система трябва да бъде персонализирана за специфичната индустрия на бизнеса. Понякога множество артикули ще бъдат изпращани едновременно до една и съща дестинация. Съхранението на всички тези предмети в една и съща зона помага за бързото намиране, опаковане, товарене и изпращане.

Намалете количеството на транспортните кутии

Минимизирането на броя на кутиите за транспортиране, използвани в склада, изглежда малка стъпка в процеса за рационализиране на операциите, но е важна за увеличаване на производителността на персонала. Различни по размер и форми за транспортни кутии или опаковки може да забави работниците, които трябва да изберат кои ще бъдат с подходящия размер за определени продукти.

Използвайте качествено стелажни системи

Както вече стана ясно, стелажните системи са изключително важни за цялата организация на пространството. Според вида стока, с която работите може да избирате измежду много системи – средно тежки, палетни, Drive-in, конзолни стелажи, гравитационна, мобилни стелажни системи и други.

Наред с възможностите за различни конфигурации на конструкциите, за по-лесен достъп и движение на складово-подемната техника, всяко едно помещение ще бъде оптимизирано и ефективно.