>Палмс Бет< Регистрирай се

3 неща, които ще ви помогнат да подобрите качеството на съня ви


3 неща, които ще ви помогнат да подобрите качеството на съня ви

Продължителната липса на качествен сън може да доведе до редица неприятни последици за организма ви. Хроничната умора, неспособността да се съсредоточите върху работните си задачи, рязка промяна на настроението и раздразнителност. Тези проблеми могат да имат различен произход, но обикновено в дъното стоят високите нива на стрес и някои нездравословни навици, които вероятно не сте предполагали, че могат да имат такова силно влияние върху това колко пълноценен ще бъде вашия сън. За да ви помогнем, сме обобщили 3 неща, които имат потенциала да подобрят качеството на съня ви. Вижте кои са те:

Уверете се, че спите на подходящ матрак

Средата за релакс и сън, която сте създали във вашия дом, е от изключително значение за пълноценната почивка на тялото ви нощем. Вашето легло трябва да бъде съобразено с нуждите и изискванията на вашето тяло, а най-важната част от него е матракът. Ако си мислите, че той не е от чак такава значимост, ще ви припомним, че прекарвате 1/3 от денонощието именно върху матрака.

Неговите задачи са да осигури подходяща опора на тялото, като по този начин му помогне да се отпусне и да се наслади на заслужен релакс. Ако вашият матрак вече е стар или просто не е удобен, имате два избора пред себе си.

Единият е да закупите нов, като откриете модел, който с подходяща твърдост, височина и материали, от които е изработен. За да сте уверени, че правите добър избор и инвестицията ще си струва, посетете шоурум и тествайте матрака, преди да го купите. Другият вариант е да закупите топ матрак. Той ще направи леглото ви по-удобно, като надгради основния матрак и ще ви помогне да си възвърнете приятния и спокоен сън. Предпочитан избор от редица потребители са продуктите за сън на българския производител ТЕД, който предлага широка гама от топ матраци.

Намалете стреса

Стресът е основен причинител на голяма част от здравословните проблеми, с които хората се сблъскват днес. Това не е никак учудващо, имайки предвид, че средата, в която живеем и работим е забързана и напрегната. Натрупването на стрес може да се окаже и причината защо не успявате да заспите бързо, въртите се в леглото или се събуждате многократно през нощта.

Съветваме ви да се опитате да намалите нивата на стрес, като опитате създаването на отпускащ вечерен ритуал, с четене на книга, горещ душ и медитация. Може да опитате водене на дневник или ако имате належащ сериозен проблем да го споделите с някого, на когото имате доверие. Не оставяйте неразрешените проблеми да ви измъчват нощем, а помислете как да ги решите. Така ще дадете на ума си спокойствието, от което има нужда.

Тук специалистите препоръчват също да изградите режим на лягане и ставане, към който да се придържате стриктно. В началото може и да ви е трудно, но с малко търпение, тялото само ще се приспособи и дори ще се будите без аларма.

Бъдете физически активни

Мнозинството от хора днес практикуват професии, свързани с работа пред компютър и на бюро, което ограничава значително физическата им активност през деня. Овен че заседналият начин на живот има потенциал да доведе до проблеми с опорно-двигателната система и до натрупване на килограми, може да е и основна причина за липсата на сън. Докато работите умът ви се изтощава, но тялото – не толкова. Затова и е трудно да заспите бързо. Много хора се сблъскаха с този проблем, когато им се наложи да работят от вкъщи заради пандемията.

Решението му е да увеличите физическата активност. Може да си правите разходки след работа или да се мотивирате отново да се върнете към тренировките, които все отлагате. Така ще поддържате форма, а от друга страна намалявате стреса и осигурявате необходимата активност на тялото, което ще ви помогне и да заспивате навреме. Опитайте, със сигурност ще усетите разликата.

Това са три неща, които имат потенциала да направят съня ви по-пълноценен. Ако страдате от хронично безсъние и тези практики не ви помагат, най-добре е да се консултирате с медицински специалист.